Omgaan met stress en burn out voorkomen - Anti stres #1

anti stress en burn out voorkomen.jpg

Kan je burn out voorkomen en op een goede manier omgaan met stress? Absoluut, als je dit wetenschappelijk bewezen anti-stress advies volgt. Je hoeft je leven niet radicaal om te keren of een ander mens te worden. Integendeel zelfs. 

Het eerste en misschien wel het belangrijkste anti stress middel dat burn out zal voorkomen is: hulp vragen. 

Heel wat stress kan voorkomen, en burn out kan vermeden worden door komaf te maken met het Eenzame Wolf syndroom

Eenzame%2BWolf%2Bsyndroom.jpg

Als je lijdt aan het Eenzame Wolf syndroom heb je de neiging alles alleen te doen.  De eenzame wolf moet flink zijn, onafhankelijk en sterk. Die moet alles zelf kunnen.  Ik wil het aantal cliënten in onze paardencoaching programma’s geen eten geven die alleen worstelen met een uitdaging en het zichzelf daarmee erg moeilijk maken, veel moeilijker dan nodig. Het stress niveau stijgt, je verbruikt veel meer energie en burn out komt weer een stapje dichterbij. 

Enkele dagen geleden nog stond Kathleen tijdens een paardencaching sessie bij één van onze paarden in de weide pogingen te doen het paard een halster aan te doen, het was al donker. Ze heeft een hele tijd alleen staan proberen, terwijl Fay naast haar stond toe te kijken en ikzelf ook op een paar meter afstand stand bye was. Kathleen heeft alleen verder gedaan, tot het haar uiteindelijk toch is gelukt dat halster aan te doen. Ze wil vervolgens het paard meenemen voor een wandelingetje op de weide, het paard blijft staan. Opnieuw doet ze lange tijd alleen haar best om beweging in de zaak te krijgen, zonder resultaat deze keer. Uiteindelijk springt Fay bij en samen lukt het hen wel. In onze bespreking achteraf blijkt dit erg herkenbaar voor Kathleen: ze heeft ook in het echte leven, en zeker op het werk, de neiging alles alleen op te lossen. Wat daarachter zit is een zekere prestatiedrang, het gevoel te moeten bewijzen wat ze waard is, te bewijzen dat ze het wel kan. Ze zit helemaal opgeslorpt in de taak en de druk die ze zichzelf oplegt om die tot een goed einde te brengen.  In die modus komt het zelfs bij haar niet op hulp te vragen. Een belangrijke ervaring en een belangrijk inzicht, dat haar zal helpen burn out te voorkomen. 

De belangrijkste eigenschap van leiderschap is trouwens hulp vragen. Het is zelfs dé geformaliseerde taak van leiders om hulp te vragen. Eén van de inspirerendste voorbeelden op dit vlak is Richard Branson. Die man heeft een uitzonderlijk talent de juiste mensen te vinden voor de juiste taken, met andere woorden hulp te vragen aan juist diegene die hem dat op een goede manier kunnen bieden.   

Richard+Branson.jpg

Misschien is jouw talent om het aan de juiste persoon te vragen niet zo groot als dat van Richard Branson. Dan is de anti stress truc bij uitstek: blijven hulp vragen, aan zoveel mensen als nodig, tot je de hulp krijgt die je nodig hebt. Als mensen hun moed hebben bijeen gescharreld en hulp vragen, hebben ze soms pech en krijgen niet de gepaste hulp . Wat dan vaak gebeurd is: ze geven het op en ploeteren weer alleen verder, de Lone Wolf rises again.  Nog meer stress, want nu komt er ook nog de frustratie bij dat ze niet geholpen zijn. Wat belangrijk is om te onthouden is: ja leeft in het land van nee. Dat wil zeggen: op een vraag kan een ja of een nee komen, en je kan doorgaan in het land van de nee’s tot je een ja ontmoet. Mensen gaan niet altijd op zoek naar die ja in het land van nee, omdat  ze zich persoonlijk afgewezen voelen. Ik zal je iets vertellen wat je waarschijnlijk allang weet: de meeste nee’s hebben niets met jou persoonlijk te maken, maar wel met de nee-zegger zelf. Ze doen geen afbreuk aan wie je bent of wat je vraagt, ze zijn gewoon een signaal om de vraag opnieuw te stellen in andere omstandigheden of aan iemand anders. 

Dat land van nee kan trouwens best klein zijn.  Een collega coach gaf in het kader van een coaching programma de opdracht de straat op te gaan, met het doel een nee te krijgen op een hulpvraag. De meest extravagante hulpvragen werden bedacht zoals bv. : ‘kunt u me een diner betalen in dit sjiek restaurant want ik heb geen geld’, aan mensen die op het punt staan het betreffende restaurant binnen te gaan.  Tot hun grote verrassing had iedereen de grootste moeite om zelfs  op de in hun eigen ogen overdreven, zelfs absurde hulpvragen een nee als antwoord te krijgen. De opdracht bleek in dat opzicht veel moeilijker dan verwacht. Dat komt omdat mensen graag hulp bieden. Je wordt er gelukkig van als je iemand kunt helpen. Dus: door hulp te vragen bied je mensen de kans op een stukje geluk, alweer anti stress, voor de ander deze keer. Zoals wolven zelden eenzaam zijn, maar bijna altijd in een roedel leven waar onderlinge hulp een overlevingsmodus is, is dat voor ons mensen ook zo. Ook onze coaching paarden leven in een kudde, en ook voor hen is elkaar helpen de meest natuurlijke zaak van de wereld. Zij zijn in paardencaching dan ook inspirerende voorbeelden op dit vlak.  

paardencoaching_1339.jpg

Door op tijd de gepaste hulp te vragen gaan zaken veel vlotter, sneller en gemakkelijker. Je spaart veel energie, en je voorkomt op die manier in een energie deficit terecht te komen, en voorkomt zo burn out. Burn out is namelijk in essentie een energieziekte. 

Dit anti stress middel om burn out te voorkomen kan altijd en overal toegepast worden: bij praktische, technische uitdagingen, op momenten dat je overweldigd wordt door alle taken die voor je liggen, op momenten dat je het emotioneel even niet meer ziet zitten. Op momenten dat je het gewoon niet meer weet. Hulp kan je vragen in je omgeving, of je kan op zoek gaan naar professionele hulp in de vorm die je nodig hebt. 

Wil je de daad bij het woord voegen?  Wil je je persoonlijk welzijn en geluk verhogen? Wil je je persoonlijk leiderschap ontwikkelen? Wil je beter leren omgaan met stress,  burn out voorkomen of van je burn out herstellen? Dan is Dr. Van Reepingen Annemieken de juiste expert om hulp bij te vragen. 
Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek via deze link: https://calendly.com/kivikhorseassistedcoaching/60min

CharlieMackesy_courage.jpg