Hoe coaching met paarden begon...

Ik ben altijd al gepassioneerd geweest door paarden, van kindsaf aan was ik niet bij hen weg te slaan. Mijn andere passie is mensen, wat hen drijft, wat hen gelukkig of ongelukkig maakt. Ik werd psycholoog, coach en huisarts. Op een mooie dag werd mijn droom werkelijkheid: een eigen paard. Al had ik dan al veel paardgereden in maneges en tijdens vakanties, een eigen paard verzorgen en trainen bleek toch wel andere koek te zijn. Mijn paard was een zogenaamd "moeilijk" paard. Maar tot mijn verrassing leerde ik vooral veel over mezelf tijdens mijn pogingen om hem te trainen. Ik ondervond aan den lijve hoe paarden spiegelen. (Je kan je afvragen wie hier de "moeilijke" was:)) en je keer op keer uitdagen de authentieke leider te worden die je bent.

Als huisarts zie ik heel wat mensen met fysieke klachten die eigenlijk een alarmsignaal zijn, zoals de lichtjes op het dashbord van je auto die je vertellen dat er iets mis is. Zoals met die lichtjes doe je er best iets aan, maar heel wat mensen negeren de signalen en gaan toch door, vaak ook omdat ze het gevoel hebben niet anders te kunnen. Ze verwachten van mij als arts een medicijn dat alles zal verhelpen. Maar vaak ligt de oorzaak veel dieper, bij een psychisch onbehagen, een masker dat we hebben opgezet, een manier van leven die we onszelf eigen hebben gemaakt en waarmee we zoetjes ook onszelf zijn beginnen vergiftigen. Ik ontdekte dat hoe trouwer mensen aan zichzelf zijn, hoe gezonder ze zijn, zowel psychisch als fysiek. Een ontdekking die ik als arts en psychologe verder uitdiepte en op basis waarvan ik een methodiek ontwikkelde. Paardencoaching maakt daar deel van uit, het is een confronterende maar tegelijk ook heel effectieve manier van genezen. Je wordt gedwongen met je eigen kwetsbaarheid in dialoog te gaan, je kan er niet langer omheen praten, je moet je maskers laten vallen.

Deze kennis en ervaringen delen werd mijn nieuwe queeste, en dat betekende het begin van Kivik en coaching met paarden. Ondertussen hebben we een kudde van 5 paarden, die stuk voor stuk meester coachen zijn. Maak hier kennis met hen.

Dr. Annemieken Van Reepingen

What's in a name

Vaak krijgen we de vraag: wat betekent KIVIK? Waar komt dat vandaan? En waarom dit gekozen?

Laat me het mysterie voor jou ontsluieren:

  • Kivik is de naam van een stadje in Zweden waar ooit de oudste kar met paard werd opgegraven 

  • Kivik is een pallindroom, een spiegelwoord net zoals de paarden spiegelen in paardencoaching 

  • In ons Waalse dialect betekent “kivik” qu’ils vivent”, dat is ook onze wens voor iedereen die van onze coaching met paarden komt genieten: voluit leven!

Missie en Visie van coaching met paarden bij Kivik

Everybody can be free!

Zoveel mogelijk mensen inspireren authentiek te zijn is onze passie, omdat dat dé weg is naar geluk, gezondheid en succes. Authenticiteit is ten volle jezelf kunnen zijn, vrij zijn om te kiezen vanuit een diep respect voor jezelf en de ander. In balans zijn. In je kracht durven en kunnen staan, durven schitteren. Paardencoaching is het perfecte middel daartoe. Onze coachingpaarden zijn meesters in authenticiteit en zullen jou uitnodigen dat ook te zijn.  

Nelson Mandela gebruikte in zijn inauguratiespeach de woorden van Marianne Williamson:

“Onze diepste angst is niet dat we zouden falen. Onze diepste angst is dat we oneindig krachtig zijn. Het is ons licht, niet onze schaduw die ons het meest bang maakt. Je klein houden dient de wereld niet.”


Wij zijn niet van plan ons klein te houden. De missie van Kivik is met korte krachtige interventies het verschil te maken bij mensen en organisaties. Die impact bereiken we door de inzet van paardencoaching. We willen met paardencoaching onze bijdrage leveren aan een betere wereld . Via coaching met paarden creëren we echtheid , geluk en vrijheid rondom ons, voor elk van onze cliënten, in bedrijven, …overal waar we de mogelijkheid krijgen te coachen. We weten dat ook jij door coaching met paarden zal schitteren.

We zijn een ethisch coaching bedrijf, gedreven door onze passie en onze missie. Daarom willen we een deel van onze jaarlijkse inkomsten uit coaching afstaan aan een goed doel. Coaching met paarden draagt een steentje bij aan een betere wereld, waar het goed is om te leven voor iedereen en alles.