Wat is paardencoaching?

Paardencoaching is een bijzondere manier van coachen waarbij paarden worden ingezet bij persoonlijke of teamvraagstukken . Paardencoaching is een bijzondere en inzichtgevende ervaring. Je gaat in paardencoaching niet op het paard zitten maar je hebt wel interactie met één of meerdere paarden in een veilige ruimte. Tijdens deze interacties geven de paarden je feedback, waardoor je je bewust wordt van wat je écht inbrengt, en van het effect er van op je omgeving. Je ervaart wat werkt en niet werkt. Vanuit deze inzichten kan je gaan experimenteren met nieuwe manieren van omgaan en ook daarop weer eerlijke feedback krijgen van onze coachingpaarden en professionele menselijke coachen.

De video geeft je een beeld van paardencoaching bij Kivik.

Voordelen van paardencoaching

Paardencoaching heeft een aantal specifieke kenmerken die deze vorm van coaching zo doeltreffend maakt. Het coaching paard geeft directe en eerlijke feedback en heeft daarbij geen oordeel over wat wat je zelf als negatief of positief ervaart. Coaching paarden reageren op verzoening in je ziel, en dat gaat voorbij goed en kwaad.

Coachen met paarden is oplossingsgericht. Je leert heel snel in paardencoaching omdat je direct feedback krijgt als je iets verandert, je kan tijdens het coachen met paarden experimenteren met nieuwe inzichten of manieren om om te gaan met uitdagingen.

Bovendien werkt paardencoaching in op verschillende niveaus. Niet alleen krijg je nieuwe informatie, je wordt ook emtioneel geraakt en op emotioneel niveau aangesproken door de coachingpaarden. Daarbovenop ga je in actie, doe je dingen. Door in onze paardencoaching de drie aspecten van het leren – taal, emotie en lichaam – te combineren, krijg je een interactieve training& coaching met een hoge impact en blijvende resultaten.

Paardencoaching 1.jpg

Doordat je werkt met coaching paarden kun je niet iets niet zien. Niets van belang blijft uit beeld. Het is zelfs zo dat paarden ook schijnen op te merken wat ontbreekt. Het is elke keer weer opmerkelijk om te zien hoe snel deelnemers aan onze coaching programma’s ,vaak onverwachts, bij de kern van hun vraagstuk komen.

 Coaching paarden spiegelen je gedrag, je innerlijke toestand en je interacties. Zij zijn op zoek naar authentiek leiderschap. Enkel wat echt is is voor hen te vertrouwen. Dat betekent dat je binnenkant gelijk moet zijn aan je buitenkant als je hen wil leiden. Een masker opzetten zal je letterlijk blokkeren. Paardencoaching nodigt je uit je maskers te laten vallen en jezelf te zijn, je authentieke zelf. Dat is het enige waar paarden echt mee kunnen connecteren.

Paardencoaching helpt je aan het stuur te gaan zitten van je eigen leven, en eventueel ook anderen te leiden. Ze helpen je met andere woorden in je kracht te staan, in leiderschap te stappen.

Een aantal elementen zijn hierbij van belang:

  • verbinding met jezelf

  • verbinding met je omgeving

  • richting vanuit waarden en doelen

  • duidelijke communicatie

In paardencoaching krijg je de kans elk van deze elementen voor jezelf in kaart te brengen en te onwtikkelen. Geen theoriën of algemeenheden, je doet dit vanuit je eigen persoonlijke ervaringen met de paarden.

Vanuit ervaring leren is de beste manier om duurzaam verandering aan te brengen in leven en werk. Heel wat clënten vertellen me als ze komen vor een eerste gesprek dat ze eigenlijk wel weten wat er verkeerd loopt. Soms weten ze zelfs ook al wat ze er aan moeten doen. Maar toch verandert er niets. Dan is paardencoaching ideaal, omdat je ervaart, doet, voelt en weet. Dat bekijft en zal je ook in het dagelijks leven toepassen en gebruiken. En dan verandert er wel veel.

Hieronder lees je enkele voorbeelden van wat onze coaching klanten keer op keer ervaren en wat er voor hen veranderde:

Getuigenissen

Paarden, een almachtig symbool van vrijheid. En ze jaagden mij als volwassene schrik aan, als kind en tiener had ik een goede band met paarden. Toen ik startte aan de coaching Mastering Wellbeing was ik onzeker, fysiek doodop, emotioneel uitgeput en spiritueel het noorden kwijt.
Elke sessie opnieuw kwam de essentie naar boven, het theoretisch kader aangevuld met paardelijk en menselijk inzicht brachten me waar ik nu sta.
Energiek, levenslustig en vooral uitkijkend naar wat morgen gaat brengen. Het leven is (weer) mooi. Het besef dat je enkel jezelf kan en mag zijn is zo bevrijdend, de paarden aanvaarden je compleet met al je kantjes en angsten als je je ware zelf toont.
Zo dankbaar dat jullie op mijn pad zijn gekomen, vanuit het diepste uit mijn hart: danke Annemieke, Bettina, en de beste paarden ooit!
Carmen

 

Ik heb het Mastering Wellbeing programma doorlopen. Ik voel me goed en gelukkig. Ik heb het gevoel weer te kunnen geven, waardoor je ook krijgt. Je wordt hier gestimuleerd om tot jezelf komen, door de coaching van jou en de paarden heb ik daar echt werk van gemaakt. Het proces wordt in gang gezet, en niet alleen dat, je bent ook echt. Je kunt niet loochenen. En dat is altijd al mijn missie geweest, de reden van mijn bestaan. Ik ben blij dat ik dat heb teruggevonden. Door ziekte en het overlijden van mijn echtgenoot is dat allemaal nog duidelijker geworden. Hij was een blij mens, een genieter. Nu kan ik dat ook ervaren. Daarom ben ik heel blij dat ik jou heb leren kennen en hier terecht ben gekomen. Het is een diepgaand proces, dit gaat heel diep.
Kaat

 

De paardencoaching sessies bij KIVIK hebben me enorm veel deugd gedaan. Je leert op een andere manier naar jezelf kijken, zonder te hoeven vrezen voor iemands oordeel, want het zijn de paarden zelf die feedback geven. Ook zien hoe ze met elkaar (de paarden) omgaan in de kudde is boeiend, bijvoorbeeld hoe ze na een kleine geschil, gewoon terug gaan grazen en alles terug loslaten… Dat samen met de begeleiding, maakt dat je eigen pad helder wordt en je zelf gemakkelijker keuzes kan maken.Het geheel is zeer kwalitatief neergezet en in een mooie en verzorgde omgeving. Een absolute aanrader voor eigenlijk iedereen die graag eens wil stilstaan bij zichzelf/het leven, om daardoor terug vooruit/verder te kunnen gaan.
Sarah

 

Het coachings werk door jou en de fantastische paarden familie is bijna met geen woorden te beschrijven. Jullie hielpen mij bij het terug vinden van mezelf ,het geluk in het leven, het terug openbloeien, het lichaam rust geven maar dit steeds met oog voor zelfzorg en respect. Want daar ben ik nu meer dan ooit van overtuigd zonder zelfzorg loopt het fout. Je bent een persoon waar ik  steeds mezelf  mocht zijn, waar ik mijn gevoelens met of zonder traan mocht laten zijn wat ze waren, steeds een luisterende oor vond, en een stem die raad gaf.  En dit samen maakt van jou een ongelofelijke coach.
Annemie 

 

In naam van het alle coachen en het instituut willen wij jullie bedanken voor de fijne en vooral leerrijke dag die wij hebben mogen beleven.
De passie, de gedrevenheid, de deskundigheid die jullie uitstralen is geweldig. 
Schitterend is het om te zien hoe jullie de dingen aanpakken, hoe jullie de werkpunten zien, benoemen en erop inspelen.
Ik ben ervan overtuigd dat deze dag een
bijzondere meerwaarde is voor de groei van individuele coachen maar ook voor de groei, de communicatie, de spirit van het team.

Dank je, dank je, dank je.
Bart V., Carl Van de Velde instituut

 

Zeg nooit…’t is maar een paard.
Alles was zoek, alleen tranen en verdriet. Kivik als wanhoopsalternatief voor een koppige weigering aan de pillendraaimolen.
Stap na stap hebben de paarden mij geconfronteerd met heden en verleden.Emotioneel raakten ze hele diepe snaren en met de subtiele coaching van Annemieken werd dit elke keer weer de aanzet tot een nieuw verwerkingsproces. Uiteindelijk hebben alle workshops wezenlijk hun bijdrage geleverd om te maken dat ik langs een
ontzettend verrijkende weg weer voeling heb gekregen met mijn authentieke zijn.
Het contact en de oefeningen met deze wonderlijke spiegels van de ziel blijven hangen en betekenen een
continue steun om mijn eigen eerlijke kracht bewust te leren gebruiken.
Ik ben ontzettend dankbaar dat Kivik per toeval op mijn weg is gekomen, dankbaar voor de professionele begeleiding van Annemieken, dankbaar voor he verrijkend samenzijn met de collegae deelnemers en blijvend dankbaar voor de input van die prachtige dieren.
Zeg dus nooit…’t is maar een paard…
Lieve 


Nog meer getuigenissen kan je hier lezen.

Paardencoaching voor groepen en organisaties

Het coaching paard reageert niet alleen op jou als individu, maar op het gehele systeem waar jij deel van uitmaakt. De paarden nemen in de coaching sessies feilloos waar wanneer er iets verandert in de interacties tussen de deelnemers.

Dat is wat paardencoaching zo interessant maakt voor coaching van groepen van mensen, zoals teambuilding of coaching leiderschap. Maar evengoed een familie, een koppel, een groep vrienden of andere organisaties zijn gebaat met paardencoaching .

Woorden schieten te kort om echt duidelijk te maken wat paardencoaching is. Je moet zelf de magie van het coachen met paarden ervaren om echt te begrijpen waar we het over hebben. 

We bieden je graag vrijblijvend deze  gelegenheid: kom naar ons  volgende kennismakings seminarie en ervaar aan den lijve wat het betekent geraakt te worden door een coaching paard.