Een evolutionair leider

Een goede leider inspireert mensen om vertrouwen te hebben in de leider, een geweldige leider inspireert mensen om vertrouwen te hebben in zichzelf.

Eleanor Roosevelt

Er is al veel geschreven over leiderschap. De term leiderschap op zich dekt vele ladingen. Als ik aan mensen in onze leiderschapstrainingen vraag wat zij onder leiderschap verstaan en wat volgens hen belangrijke karakteristieken van leiderschap zijn, dan krijg ik de meest diverse antwoorden. Er zijn voor mij een aantal eigenschappen van leiderschap die blijven hangen, uit al wat ik al heb gelezen en gehoord. Eén daarvan is een karakteristiek die Deepak Chopra ook beschrijft in zijn boek ‘De Ziel van Leiderschap’: evolutie. Groei of evolutie is een onstuitbare universele kracht, waar je je als leider kan op aan sluiten. Het is ook één van de zes universele behoeften van de mens. Als je groei hoog in je vaandel draagt, dan betekent dat dat je nooit iets doet waardoor anderen minder over zichzelf gaan denken. Als je op het punt staat iets te zeggen of doen naar een ander toe, is je eerste vraag als je op positieve evolutie bent gericht: ‘Zorgt dit voor groei bij deze persoon? ‘ Is het antwoord nee op die vraag, zeg of doe het dan niet. Is het antwoord ja, ga er dan voor. Op evolutie gericht zijn betekent ook dat je je eigen diepe overtuigingen onderzoekt en aanpast wanneer nieuwe groeimogelijkheden zich voordoen. Als leider neem je verantwoordelijkheid voor jouw evolutie, en de evolutie van de mensen om je heen. Dat vertaalt zich in je algemene visie én in de dagelijkse duizenden details die moeten worden uitgewerkt. De volgende zin die je zegt, de volgende lichamelijke sensatie, de volgende gedachte. Als die kleine dingen niet evolueren, zal je visie ook niet evolueren en is er geen vooruitgang mogelijk.

Gericht zijn op positieve evolutie in elk klein detail dat we in de wereld zetten, een mooie uitdaging.
Een uitdaging die je in paardencoaching ten volle aangaat, omdat een paard altijd op zoek gaat naar een evolutionaire leider. Een leider die zorgt voor groei van elke individueel kuddelid en van de kudde als geheel. In interactie met hen ontdek je elke keer opnieuw jouw volgende evolutionaire stap.