Biomimicry: de natuur als bron van inspiratie

De term biomimicry is afgeleid van de samentrekking van de Griekse woorden bios 'leven' en mimesis 'imiteren', dus letterlijk 'het leven imiteren'. Prachtig toch? Biomimicry gaat over het vertalen van de kennis van de natuur naar innovaties, andere manieren om dingen te zien of aan te pakken. Door inspiratie op te doen in de natuur kunnen we leren van een systeem dat al eeuwenlang ervaring heeft op het gebied van veerkracht, aanpassingsvermogen en efficiëntie. 


Er zijn talloze voorbeelden van bio-inspired design:  duurzame kledij gemaakt van schimmels, een medische naald geïnspireerd op de boor van een sluipwesp, een nieuw wateroplosbaar polymeer voor waterresistente coatings op basis van een trucje van mossels. Fantastische uitvindingen die de natuur ons voordoet. 

Ook als het gaat over persoonlijke ontwikkeling, samenwerken, leidinggeven en duurzaam ondernemen is de natuur een onuitputbare bron van informatie. 

Een belangrijk vertrekpunt hierbij is dat we onszelf als mens ervaren als een onderdeel van die natuur, en niet als een entiteit die daarbuiten staat en ernaar kijkt. Als onderdeel van de natuur ervaar je je omgeving anders. Keer op keer ervaar ik dat de momenten waar ik in de natuur vertoef, er deel van uit maak, dat dat de momenten zijn waar ik me het meest geïnspireerd voel. Het is tijdens een wandeling in de natuur dat ik plots op nieuwe ideeën kom. Het is tijdens het bezig zijn met de paarden dat nieuwe oplossingen naar boven komen voor problemen waar ik vaak al lang mee worstel. Het is dan dat inzichten naar boven komen over hoe ik functioneer, over verbanden die ik tevoren niet zag en nu ineens glashelder zijn. Ik zie het ook keer op keer gebeuren bij mijn cliënten. 

Elke dag worden mensen in het coachingwerk met de paarden geïnspireerd, krijgen inzichten krijgen en voeren veranderingen door in hun leven vanuit hun ervaringen met de paarden. 

Mijn boeken ‘Jouw Paardenkracht’ en ‘Komt een paard in de boardroom’ staan vol met voorbeelden hiervan. 

Ook dat is een vorm van biomimicry.  

Een simpele observatie van een actie van de paarden inspireert mensen soms om het anders te doen. Als 4 paarden bijvoorbeeld rond de hooiruif staan te eten, en het ene paard het andere aanmaant zich te verplaatsen en elk dan weer in alle rust zijn eigen plekje vindt, en samen verder eet, is dat een inspiratie voor ons mensen om flexibel onze eigen plek te zoeken, zonder rancune, weerstand of boosheid over de verandering. 


Het zuiver buiten aanwezig zijn, in de nabijheid van de paarden maakt het contact met jezelf gemakkelijker. Als we buiten in de natuur, bij de paarden een bodyscan doen (een techniek die je helpt in contact te komen wat je lichaam je te vertellen heeft), dan gaat dat veel makkelijker dan binnenshuis. De paarden komen er ook vaak iets aan toevoegen, zoals die keer dat Hanne de neus van een paard zachtjes tegen haar buik voelt, net op het moment dat ze naar haar hoofd schiet en begint na te denken in plaats van te voelen en ervaren. 


Tussen de paarden staan, omringd door hun warme lijven, je hand op hun zachte pels, luisterend naar hun zachte adem of het langzame malen van hun kaken terwijl ze op hooi kauwen, geeft een gevoel van erbij horen. Je wordt een deel van de kudde. Je kan je dan plots realiseren dat we inderdaad een essentieel deel uit maken van een groter geheel, nooit alleen staan, en onze bijdrage hebben aan dat groter geheel. 

We zitten met zijn allen zo vaak binnenshuis opgesloten, zeker in de winter. We zitten vaak uren stil voor een scherm. We verplaatsen ons met de wagen, om opnieuw ergens binnen te gaan zitten. Ik ken kinderen die bang zijn geworden van een beetje modder, die huilen omdat hun handjes vuil zijn geworden. Ik ken kinderen die nog nooit een koe van dichtbij hebben gezien, laat staan een paard hebben geaaid. Het komt onze gezondheid niet ten goede, zowel fysiek als mentaal als emotioneel. Gelukkig is er ook een beweging naar meer buiten, meer contact met de natuur. Laat ons deze beweging verder zetten. 

Ik geloof dat elk van ons de schoonheid, de vrijheid en de wijsheid van de natuur in ons heeft. Een wijsheid die ernaar zoekt te leven in resonantie met onze ware natuur, die gedijt als we het beste in ons naar boven halen en anderen helpen dat ook te doen. Ik geloof dat elk van ons verlangt naar vrijheid, en naar onze authentieke plaats in de natuur. Innovatie en technologie zullen hopelijk ons fysieke bestaan redden, maar het hernieuwen van het respect, de verantwoordelijkheid en onze relatie met elkaar, onze planeet en zijn bewoners zal ons gehele welzijn redden. 

Ik nodig je uit de oefening al eens te doen: ga erop uit in de natuur, en houd daarbij in gedachten dat je deel uitmaakt van die natuur, ook jij bent een stukje natuur. Je staat er niet buiten, je maakt er deel van uit. Ervaar wat er gebeurt als  je vanuit die mindset in de natuur vertoeft. Wat doet dat met hoe je je voelt? Wat merk je op? Welke zintuigen gebruik je meer of minder? Word je geïnspireerd op de één of andere manier? Ik hoor graag van jou wat het je brengt. 


Wie zin heeft zich enkele dagen volledig onder te dompelen in de natuur, in een prachtig woud in Normandië, tot rust te komen en te herbronnen kan ons vervoegen op een retreat in Normandië: meer info vind je hier

Annemieken Van Reepingen